Beeldredactie

Enkele van mijn ‘helden’ en
een toelichting op mijn visie op beeld en -gebruik.

 
 

1. Wandr.
Hier zie je een voorbeeld van een animatie die ik verrassend en stijlvol vind. De animatie is samengesteld uit delen van een mooie foto en enkele grafische elementen. Op de site van Wandr. zorgt dit voor een vloeiende overgang van de startpagina naar de eerste inhoudelijke pagina. Het geeft de organisatie meteen een gesofisticeerd gevoel mee.  

 

Waarom een goed voorbeeld naar mijn mening?
Een groot gebaar werkt heel goed, vaak zelfs beter dan veel kleine elementen. Een rustig en stijlvol kleurenpalet maakt de beleving helemaal af.

 
 

2. De Correspondent
De Correspondent gebruikt op haar website bewegend beeld, zowel in de schermen (rechtsboven) als in het blauwe filmvlak. Hier omheen gebruiken ze een duidelijke opmaak van tekst en kleurvlakken. Ter illustratie staat een schermopname van een aantal seconden hieronder.

 
Waarom een goed voorbeeld naar mijn mening?
Zowel in opmaak als in beeldgebruik is deze organisatie naar mijn mening eigentijds en trendsettend.
Als het geheel er simpel uit ziet, dan is het goed. Eenvoudig om iets simpels te maken? Dat is het zeker niet!

 
 

3. ‘Master of Science’ portretserie
Fragment uit Volkskrant Magazine van 21 mei 2011:
“Feiko Koster (curator Fotofestival Naarden) viel meteen voor Master of Science van Caren Huygelen: portretten van wetenschappers aan de Technische Universiteit Delft waar ze zelf studeerde. ‘Het zijn vier tweeluiken van een locatiefoto en een portret. Je denkt eerst dat het om een moderne fotoshoot gaat, om een modeding. Maar dan zie je iets naast het portret: de onderzoeksruimte waar deze hele slimme jongemannen hun werk doen. Prachtig hoe de fotograaf dat wat er in de hoofden van die jongens omgaat ernaast heeft verbeeld.’”

Deze fotoserie is tentoongesteld op het Fotofestival Naarden en op Photoville New York, en werd gepubliceerd in de Delta, Delft Integraal, De Ingenieur, De Volkskrant en het NRC.

Hier zie je twee van in totaal vier tweeluiken. Deze fotoserie met bijpassende audio is een voorbeeld van de manier waarop ik een beeldconcept hanteer bij mijn (kunst)projecten.
  
 
 

4. Carla Kogelman
https://www.carlakogelman.nl/

Waarom een goed voorbeeld naar mijn mening?
Meestal wordt gestreefd naar een perfect beeld, maar wat Carla Kogelman laat zien is dat imperfecties in beeld er ook mogen zijn. Dit levert juist een beeld op waar je langer naar kijkt en over nadenkt. In dit voorbeeld lijkt het kader niet perfect, beide hoofden vallen in deze uitsnede buiten beeld. Maar dit levert nu juist een extra interessant beeld op! Je gaat je eigen fantasie gebruiken om de gezichten en het verhaal van deze dansende dames te verzinnen.
 
 
Het zien van een écht goede foto voelt voor mij alsof ik het beeld herken. Het is in feite de eerste keer dat je de foto ziet, maar tegelijk voelt het alsof je de foto al je hele leven kende. En vergeten doe je het beeld daarna ook nooit meer.