Blog

Innovation Exchange Amsterdam

In opdracht van het programma IXAnext van Innovation Exchange Amsterdam (IXA), maakte ik een filmproductie over de resultaten van het programma na 1 jaar. De film werd vertoond op het event waar de resultaten van het eerste jaar IXAnext besproken en gevierd werden (‘Polishing Diamonds in the Rough: IXAnext programme Celebrates One-Year Anniversary’.

De film over het IXAnext programma beslaat alle pijlers van het programma: het Amsterdam Physics Research and Innovation Labs (APRIL), de Amsterdam Venture studios en het Entrepreneurship education programma.

Het werkproces: snel schakelen en combineren

Het verzoek om deze film voor IXA te maken, kwam krap twee weken voordat het Event van IXA plaats vond pas binnen. Om in deze korte termijn een film te maken met al deze verschillende partijen, dat is natuurlijk lastig. Maar dan blijkt dat je heel snel afspraken kunt maken en dus ook veel kunt bereiken, als je de opdrachtgever al kent en eerder samengewerkt hebt. Natuurlijk ook dankzij de flexibiliteit van de betrokkenen die nog snel even ruimte in hun agenda’s moesten vinden om de nieuwe interviews af te nemen. Met twee ochtenden filmen op locatie, kon deze film tot stand komen. In de montage maakten we handig gebruik van het filmmateriaal dat ik in mijn vorige opdracht voor IXA (Amsterdam Venture Studios) verzameld heb.

Randvoorwaarden: de IXA huisstijl en een evenredige presentatie van alle betrokken partijen

Naast het gebruik van de juiste lettertypen en logo’s in de film, was in dit project belangrijk dat alle betrokken partijen zich op een mooie manier vertegenwoordigd zien in de film. En dat waren er heel wat: de VU, de UvA, de HvA, het VUmc en het AMC en het AHTI. Bij het maken van de keuze in welke scènes in de film komen, is dus niet alleen op de inhoud en vormgeving van de scènes gelet, maar ook om een gelijke vertegenwoordiging van al deze partijen. Aan de ene kant is dit soms jammer, omdat je als beeldmaker het liefste altijd voor het mooiste beeld kiest. Maar aan de andere kant is het in projecten en presentaties als deze het allerbelangrijkste dat de film goed ontvangen wordt door alle betrokkenen. Alleen dan kan het zijn functie vervullen, meehelpen om een mijlpaal in een prachtig Amsterdams innovatie-programma te vieren.