Blog

Stichting Op Visite

De opdracht

In opdracht van Stichting Op Visite maakte ik de afgelopen vier jaar films van hun kunstprojecten op locatie in verpleeghuizen in het westland. In 2017 was dit ‘Op Visite bij Pieter, beelden in de tuin’. De film laat de beeldentuin zien, maar vooral ook de reacties van de bezoekers op de kunst. Het project bestaat naast de beeldentuin ook uit workshops, materiaaldemonstraties en lezingen, allemaal georganiseerd door de kunstenaars. In de afgelopen jaren is met apart filmpjes hier verslag van gedaan.

Het werkproces

Samen met de opdrachtgever heb ik de beeldentuin uitgebreid bekeken en doorgesproken, voordat ik begon met filmen. Vervolgens ga ik op verschillende dagen (liefst met ongeveer dezelfde weersomstandigheden) de beelden filmen. Toevallige voorbijgangers, maar ook bewoners die binnen het project waren opgevallen, worden geïnterviewd. Een grof gemonteerde, eerste versie van de films wordt zo samengesteld. Daarna maken we in een overleg met de opdrachtgever de definitieve selectie van de beelden bepaald en wordt de film netjes afgemonteerd.
De films werden gepresenteerd op de sluitingsdag van het kunstproject, voor een groot publiek van bewoners, organisaties, vrijwilligers en kunstenaars. Dat is altijd een heel leuk en leerzaam moment voor mij, omdat ik directe feedback krijg op de films.

Uit de serie van in totaal zeven films die ik intussen maakte voor deze opdrachtgever, is deze mijn favoriete: ‘Op Visite in de Kreek, beelden in de tuin’ uit 2015

Randvoorwaarden

Binnen dit project heb ik natuurlijk rekening gehouden met de huisstijl van Stichting Op Visite, bijvoorbeeld door het gebruiken van deze vormgeving bij de start en het einde van de films.
Daarnaast moesten de films geschikt zijn voor publiek van verschillende leeftijden, specifiek ook ouderen. De montage van de beelden mag daarom niet al te flitsend en snel zijn.